Мария Кантакузина Палеологина и нейното царуване

Една от най-фаталните жени в българската история е гъркинята Мария Кантакузина Палеологина, жената на цар Константин Тих. Когато се оженили през 1269 година, това бил втори брак за  Мария и трети за българския цар.  И въпреки, че по-ра

2011-01-18 15:54:58
Мария Кантакузина Палеологина и  нейното царуване
Една от най-фаталните жени в българската история е гъркинята Мария Кантакузина Палеологина, жената на цар Константин Тих.

Когато се оженили през 1269 година, това бил втори брак за  Мария и трети за българския цар.  И въпреки, че по-рано  Константин Тих  се бил осакатил при падане от кон, явно те са имали сексуален живот, чийто плод бил престолонаследникът  Михаил.

Повечето от престъпленията, които Мария извършила по време на царуването си били именно, за да гарантира престола  на сина си. Тя защитавала Михаил  като лъвица. За да осигури неговата и своята власт, тя избила повечето от приближените на мъжа си. За нея придворните били само два вида - заговорници, които вече е успяла да убие, и заговорници, които  предстои да убие.

Много злини донесла Мария Кантакузина  и на своя вуйчо, византийския император  Михаил VIII Палеолог, който отказал да предаде на България  зестрата на племенницата си - градовете Месемврия и Анхиало /днес - Несебър и Поморие/. В омразата си  Мария крояла такива интриги, в които се постарала дори да въвлече  неаполския крал и египетския султан.  Мария била смятана от своя вуйчо за най-опасния враг на Византийската империя.

Междувременно през 1277 година, войските на Ивайло разбили войските на Константин Тих в битка, в която загинал  царят. За да запази трона за сина си Михаил, Мария не се посвенила да се омъжи за вожда на въстаниците Ивайло - убиеца на своя съпруг.

Тук обаче, май не сполучила особено, защото макар и бременна, свинарят често я налагал.   От техния брак се родило момиче , чиято съдба не е известна.

Когато след две години татарските орди, съюзницитге на Византия, победили армията на Ивайло, българските боляри детронирали и предали омразната  им Мария на вуйчо й Михаил  VIII.  Това дава възможност на  Мария да се включи в династичните заговори за Цариград.

За последен път името на Мария се споменава през 1300 година. Поводът обаче, си е направо куриозен -  смъртните й врагове от Търново, отново я искали  за царица!
Това отново идва да покаже, колко непредсказуеми са българите. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия